Vorig jaar was ik net te laat. Mijn neefje Koen vertelde dat er een Grote bonte specht bij hun in het park zat met jongen, maar toen ik tijd had om langs te gaan, waren ze net uitgevlogen.


Net uitgevlogen Grote bonte specht. Met zijn rode petje en formaat makkelijk te verwarren voor een Mibo (middelste bonte specht)


Dit jaar was ik wel op tijd, dankzij een waakzame ex-schoonzus die een week geleden (26 mei) meldde dat ze die dag voor het eerst geluid hoorde bij het nest. Vanochtend had ik tijd om de gewenste foto te gaan maken.

Ter plaatste gekomen bleek de betreffende boom 3 of 4 gaten te hebben, maar het kleine spul was kennelijk hongerig, dus na een paar minuten kon ik het kroost al zien, luidkeels roepend uit het middelste gat. Dus de camera op statief opgesteld in een hoek op de boom, zodat het voeren goed te zien zou zijn en wachten.....

En jawel: na een kwartiertje kwam moederlief aanvliegen. Eerst een rondje om de boom, mij argwanend bekijkend. Maar na een paar minuten, waarin het kroost luidkeels lied weten dat langer wachten ├ęcht niet kon, besloot moeder dat ik geen gevaar was. Zo'n raar wezen op twee poten kan tenslotte niet vliegen en zeker geen 20 meter. Dus vloog ze recht op het nest af, precies zoals ik het bedacht had. Door het bladerdak was het licht niet optimaal (1/125s, F6.3 en 3200 ISO) maar ik heb de plaatjes die ik wilde.

Ik hoop dat je er ook van geniet!

Juveniele Grote bonte specht / Juvenile Great spotted woodpecker
Moeder Grote bonte specht  met jong / Mother Great spotted woodpecker with juvenile
Hap / Bite
Mjummie
Tot straks / Bye


Natuurlijk ga ik zeker nog een keer terug als het zonnetje wat harder schijnt, want wie weet :-)
0
0
0
s2smodern

↑ Top

© Radenborg Natuurfotografie 2024

Real time web analytics, Heat map tracking