Ik denk dat ik zo'n beetje de laatste vogelaar van Nederland was die nog niet bij de Humes  bladkoning en de Dwerggorsjes in Noordwijkerhout en Noordwijk was geweest. Maar ja, werk gaat voor en wintersport is ook wel leuk ;-) Maar eindelijk een gaatje in de agenda en een zonnetje, als was het later op de dag een waterig zonnetje. Noordwijk ligt niet zo ver van Zoetermeer, dus ik kon er voor mijn werk naar toe.

 • Hume's leaf warbler
 • Hume's leaf warbler
  Hume's leaf warbler


  Eerst naar de Humes Bladkoning in Noordwijkerhout. Met het allereerste zonnetje had ik hem al snel gevonden. Druk fouragerend in het parkje in een woonwijk aan de rand van het dorp, tegen het sportveld aan. Lekker fladderend en af en toe roepend was hij leuk te zien en te bewonderen. Helaas de bekende plaatjes van een scherpe grijze lucht en een contrastloos klein vogeltje, wel een herkenbaar profiel :-) Maar ik had vandaag weer zo'n lucky day. Toen het zonnetje boven de huizen uit kwam, vloog hij op en leek te verdwijnen. Maar na wat zoeken vond ik hem terug langs het sportveld in de klimop. Niet meer zo vaak te zien, maar als hij te voorschijn kwam, dan wel meteen lekker in het zonnetje.

  {avsplayer videoid=1}

  De Humes bladkoning lijkt veel op zijn neef, de "gewone" Bladkoning, Phylloscopus inornatus, wat niet-versierde boszanger betekent. De Bladkoning is inderdaad, vergeleke met bijvoorbeeld de Pallas' boszanger, een redelijk ongetekend vogeltje. De Humes bladkoning is zelfs nog een beetje minder kleurig. Hij is wat valer en mist nog een streep op de vleugel.

  Al mijn foto's

  Humes bladkoning
  Zo zie je ze het meest, hoog in een boom, tegen een grijze lucht, niet zo'n mooi plaatje. Maar op deze foto kun je wel goed zien hoe klein ze zijn.
  Humes bladkoning
  Humes bladkoningen zijn net als alle kleine insecteneters, drukke baasjes, steeds op zoek naar luisjes, spinnetjes en ander klein spul om te eten.
  Humes bladkoning
  Humes bladkoning in het zonnetje


  Daarna door naar Noordwijk, waar al sinds November een paartje Dwerggorzen zit. Ook die waren snel gevonden, maar nu omdat er een paar vogelaars met camera's de goede kant op wezen. In het begin waren ze vliegerig, maar nadat een groep spanjaarden verdwenen was, kwamen ze tot rust en kon ik hun natuurlijke gedrag observeren. Lekker door het gras scharrelen en dan weer uitbuiken op een takje. Ik was even vergeten dat ik al een Dwerggors had gezien vorig jaar bij Ouddorp, dus helaas geen soort nr. 300. Ik sta nu op 299. Wat wordt nummer 300?


  Dwerggors
  Je ziet me toch niet :-p

  Al mijn foto's

  Dwerggors
  Dwerggorzen zijn, zoals de naam al verklapt, de kleinste van de Gorzen. Ze zijn prachtig getekent.
  Dwerggors
  Als muisjes...
  Dwerggors
  Sluipend door het gras op zoek naar zaadjes, maar altijd op hun hoede.
  Dwerggors
  Sluipend door het gras op zoek naar zaadjes, maar altijd op hun hoede.
  Dwerggors
  Hej, er zit iets op je neus...
  Dwerggors
  Mooi in het winterzonnetje.
  0
  0
  0
  s2smodern

  ↑ Top

  © Radenborg Natuurfotografie 2023

  Real time web analytics, Heat map tracking