• Prachtkevers

  Prachtkevers

  Prachtkevers zijn over het algemeen vrij slank en hebben een naar achteren toegespitst lichaam. Ze kunnen een lengte bereiken tussen 0,2 en 6,5 cm en hebben vaak heldere kleuren: groen, rood of blauw met stippen, strepen of banden en een metaal-achtige of iriserende glans waardoor veel soorten ondanks de geringe lengte als ware kunstwerkjes worden beschouwd en veel geld waard zijn in insectencollecties door verzamelaars.

  Meer lezen

 • Weekschildkevers

  Weekschildkevers

  Echte weekschildkevers ook wel soldaatjes genoemd (Cantharidae) zijn een familie van kevers (Coleoptera). Weeksschildkevers hebben een zacht schild. Ze voeden zich met insecten, wat de insecten geliefd maakt bij tuinders, maar ze eten ook plantendelen zoals nectar en pollen.

  Meer lezen

 • Loopkevers

  Loopkevers

  Loopkevers hebben een lengte die varieert van 0,8 tot 8 cm. De kleur is variabel. Veel soorten zijn bruin tot zwart, soms met metaalglans, maar ook rood, geel en groen, blauw en paars komen voor. Hoewel ze in grootte sterk verschillen, zijn ze opmerkelijk uniform van uiterlijk, met lange poten, krachtige kaken en een ovaal tot langwerpig ovaal rugschild. Loopkevers zijn dan ook meestal op het eerste gezicht als zodanig te herkennen. Het borststuk en achterlijf zijn duidelijk gescheiden. De poten zijn gebouwd op hardlopen.

  Meer lezen

 • Bladhaantjes

  Bladhaantjes

  Bladhaantjes (Chrysomelidae) zijn een familie van insecten uit de orde van de kevers. Bladhaantjes leven van planten. De familie telt meer dan 35000 soorten in ruim 2500 geslachten. In Nederland zijn 319 soorten gemeld waarvan 307 inheems. De wetenschappelijke naam van de familie werd in 1802 door Pierre Andr├ę Latreille gepubliceerd.

  Kenmerken Het lichaam van deze kevers is rolrond en langwerpig tot halfbolvormig met een lengte van 1 tot 3 cm. De antennen zijn dikwijls half zo lang als het lichaam. Veel soorten zijn felgekleurd.

  Meer lezen

 • Bladsprietkevers

  Bladsprietkevers

  Bladsprietkevers (Scarabaeidae) vormen een familie uit de orde kevers (Coleoptera).

  Kenmerken De meeste soorten hebben een rond, bol lichaam, korte tasters en grote, soms glanzende dekschilden, vaak met lengtegroeven en soms met beharing. De top van de antennen is knotsvormig en is samengesteld uit 3 tot 7 beweeglijke plaatjes. Enkele bekende groepen zijn de mestkevers, de penseelkevers en de meikevers. Bladsprietkevers hebben platte, waaiervormige uiteinden aan de tasters, hiermee sporen mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te kunnen paren. De rozenkevers (Cetoninae) hebben een krachtige bouw, en vaak opvallend lange poten waarmee ze kunnen graven en zich aan takken of (voor het mannetje bij de paring) aan vrouwtjes kunnen vasthouden. Vaak bezitten de mannetjes horens om gevechten te leveren met andere mannetjes. De lengte varieert van 0,2 tot 17 cm.

  Meer lezen

  0
  0
  0
  s2smodern

  ↑ Top

  © Radenborg Natuurfotografie 2023

  Real time web analytics, Heat map tracking