• Blaaskopvliegen
  De blaaskopvliegen (Conopidae) zijn een familie uit de orde van de tweevleugeligen (Diptera), onderorde vliegen (Brachycera). Wereldwijd omvat deze familie zo'n 52 genera en 831 soorten. Blaaskopvliegen zijn parasitoïden die meestal bijen en wespen als gastheer gebruiken. Het vrouwtje legt in de vlucht een eitje in een volwassen insect, waarna de larve in dit insect leeft. De gastheer trekt zich na enige tijd terug en sterft uiteindelijk.

  Meer lezen

 • Bromvliegen
  Bromvliegen (Calliphoridae) zijn een familie insecten uit de orde Diptera. De familie staat in 2011 bekend als niet-monofyletisch, maar de juiste indeling staat nog ter discussie.

  Volwassen bromvliegen hebben veelal een harig, glanzend uiterlijk met metallic (of: iriserend) aandoende kleuren: groen, blauw en zwarte thorax en abdomen. De lichaamslengte bedraagt maximaal 1,5 cm. De volwassen dieren halen hun voedsel uit rottend organisch materiaal, honing of vruchtensappen. De larven (maden) van sommige soorten maken jacht op mieren, termieten en andere insectenlarven, weer andere soorten dringen als parasiet via wonden het lichaam van mensen en dieren binnen. Ze kunnen ziekten overbrengen.

  Meer lezen

 • Dambordvliegen
  Dambordvliegen (Sarcophagidae) (Grieks sarco = vlees, phage = eten) zijn vliegen die dood materiaal opeten. Sommige soorten leggen echter hun eitjes in de open wonden van zoogdieren. Vandaar hun naam vleesvliegen. Hun larven worden maden genoemd. Deze gaan na 5 tot 10 dagen ondergronds waarna ze verpoppen tot vlieg. Ze hebben dan nog 5 tot 7 dagen te leven. Ze zijn een familie van tweevleugeligen (Diptera).

  Meer lezen

 • Knobbeldazen
  Dazen (Tabanidae) zijn een familie van bloedzuigende insecten die behoren tot de orde tweevleugeligen (Diptera). De daas wordt ook wel brems, bremster, daps, paardenvlieg, blinde daas, blinde mug, blinde vlieg, dazerik, of bouw genoemd. De familie is wereldwijd verspreid; er zijn ongeveer 4400 beschreven soorten. In Nederland en België leven zo'n 38 soorten, twaalf daarvan kunnen serieuze overlast veroorzaken. De bekendste en meest algemene soort is de regendaas. Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep van vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.

  Meer lezen

 • Roofvliegen
  Roofvliegen (Asilidae) zijn een familie van tweevleugeligen met ca 7100 beschreven soorten. Alle roofvliegen hebben 3 'bijogen' (ocelli) tussen hun twee facetogen, sterke spinachtige poten en een 'borstelsnor'. Met hun korte sterke zuigsnuit (proboscis) steken zij hun prooi en spuiten neurotoxische en proteolytische enzymen naar binnen die hun prooi verlammen en hun ingewanden doen verteren. De roofvlieg zuigt vervolgens de vloeibaar geworden inhoud van zijn slachtoffer door de proboscis naar binnen. De lichaamslengte varieert van 0,3 tot 5 cm.

  Meer lezen

 • Strontvliegen
  De drekvliegen (Scathophagidae) zijn een familie uit de orde van de tweevleugeligen (Diptera), onderorde vliegen (Brachycera). Wereldwijd omvat deze familie zo'n 57 genera en 419 soorten.

  Meer lezen

 • Vliegen
  De echte vliegen (Muscidae) zijn een familie van tweevleugeligen (Diptera) uit de onderorde vliegen (Brachycera).

  Een zeer algemene vertegen-woordiger van deze familie is de huisvlieg (Musca domestica) maar daarnaast omvat de familie nog zo'n 5000 andere soorten, waarvan zo'n 600 in Europa en 167 inheems in Nederland.

  Deze insecten zijn over het algemeen borstelig behaard en niet uitbundig gekleurd. De vliegen leven heel verschillend, afhankelijk van de soort. Veel soorten zijn bestuivers die van nectar leven, maar er zijn soorten die steken en bloed zuigen, roofvliegen (Coenosiinae) en soorten die vloeistoffen als wondvocht opzuigen. Larven leven vooral in rottend organisch materiaal (plantaardig, dierlijk, mest).

  Meer lezen

 • Wolzwevers
  De wolzwevers (Bombyliidae) zijn een familie uit de orde van de tweevleugeligen (Diptera), onderorde vliegen (Brachycera). Wereldwijd omvat deze familie zo'n 275 genera en 5382 soorten. Uit Nederland zijn slechts een twintigtal soorten bekend waarvoor een determinatietabel is uitgekome

  Meer lezen

 • Zweefvliegen
  Zweefvliegen (Syrphidae) zijn een familie van insecten uit de orde vliegen en muggen of tweevleugeligen (Diptera). In Nederland zijn 363 soorten zweefvliegen waargenomen, 303 daarvan worden als inheems beschouwd. Sommige andere vliegenfamilies vertonen gelijkende kenmerken, zoals de familie van de wolzwevers (Bombyliidae). Zweefvliegen zijn er in alle soorten en maten, de meeste blijven in lengte onder de twee centimeter. Veel zweefvliegen, zoals bijvliegen en fopwespen, bootsen vliesvleugeligen zoals wespen, bijen, of hommels na door felle kleuren, overeenkomstige patronen of lichaamsbeharing op bepaalde plaatsen. Zweefvliegen die op hommels lijken, hebben een harig achterlijf, soorten die op wespen lijken meestal niet. Het lijken in kleur, vorm en/of geluid op andere, gevaarlijkere dieren heet mimicry en komt bij zeer veel diergroepen voor. Zweefvliegen zijn net als andere vliegen het eenvoudigst te onderscheiden van vliesvleugeligen doordat ze twee vleugels hebben en geen vier, zoals alle bijen, wespen en hommels.

  Meer lezen

  0
  0
  0
  s2smodern

  ↑ Top

  © Radenborg Natuurfotografie 2023

  Real time web analytics, Heat map tracking